Vajíčka jsou jedním ze symbolů Velikonoc. Ve velikonočních zvycích se mísí pohanské tradice s křesťanskými, oslava jara s uctěním zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoční vajíčka a kuřátka bezpochyby patří k pohanským symbolům příchodu nového života.

Je tedy trochu paradox, že z většiny vajec žádný nový život nevznikne - jsou uvařena, nabarvena a snědena. Jiná jsou vyfouknuta, skořápky ozdobeny a někam pověšeny. Mnoho vajec skončí jako přísady velikonočních pokrmů. Aby lidé měli k dispozici neomezené množství vajec, polovina kuřátek, jejichž obrázky zdobí všelijaké velikonoční produkty, je den po vylíhnutí zabita.

Velikonoce lze slavit i bez krutosti ke zvířatům - tradiční pokrmy lze připravit i v čistě rostlinné verzi. Přesvědčte se o tom sami.

Jak na udržitelné a veganské Velikonoce? V tomto článku najdete tipy na výzdobu a tři recepty - na domácí čokoládová vajíčka, velikonoční nádivku a vanilkového beránka. Nejen o Velikonocích pak využijete 10 způsobů, jak nahradit vejce ve vašem oblíbeném receptu.

Velikonoční speciál plný tradičních receptů najdete také na stránkách Vegmania.cz

 

Velikonoční recepty z kuchařky Veganotic:
Beránek
Mazanec 
Bábovkový zajíček 
Mrkvovo-ořechová vajíčka s čokoládou (raw) 

Velikonoční recepty z kuchařky Veggie Fish
Jidáše 
Mazanec 

Videorecepty od MaruškaVEG
Mazanečky 
Beránek 

Z deníku pološílené veganky
Velikonoční nádivka 
Mazanec
Velikonoční Jidášky 

Další recepty 

Velikonoční nádivka Soucitně 

Videorecept na mazanec od Skotské královny 

Mazanec z kuchařky Souznění 

Mazanec z kuchařky A co teda jíš?

Chybí vám tu recept na vaše oblíbené jídlo? Zadejte do vyhledávače „vegan [jídlo] recept” a určitě nějaký najdete!