Pod tímto pojmem si všichni představí pokrm z vajec, ale ani to není překážkou jej udělat vegansky. Namísto vajec je zde pro konzistenci použita cizrnová mouka, která má vysoký obsah bílkovin a černá sůl, která je charakteristická svou vaječnou chutí.

Cizrnovou mouku a kyp. prášek smícháme s vodou a šleháme (šlehačem, při troše trpělivosti lze i vidličkou). Černá sůl dodá omeletě vaječnou chuť, případně lze použít obyčejnou sůl + 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí. Poté přimícháme koření a necháme 20 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek (či jiné ingredience dle chuti) na malé kostičky.

Na lžíci oleje na nepřilnavé (např. titanové) pánvi krátce osmahneme půlku nakrájených kostiček a poté zalijeme směsí (pokud vám nevadí syrovější cibule, je jednodušší vše smíchat předem). Přikryjeme pokličkou a pečeme na středním plameni, dokud nebudou okraje nahnědlé (cca 3-4 minuty). Poté opatrně otočíme (nejlépe je omeletu nejprve podebrat placatým nástrojem, aby se odlepila ode dna a poté ji švihem otočit nebo si pomoci talířem), ještě chvíli (2 minuty) opekáme a podáváme. 

Snídaně pro jednu osobu: 1 - 2 omelety.

*Tip: cizrnovou mouku seženete ve zdravých výživách (mapa), ale také v Globusu (bezlepková sekce), v hypermarketu Tesco, v Bezobalu, na Rohlíku a eshopech viz např. přehled od Heuréka.