Vejce, které není vejcem? V rostlinné kuchyni je možné vše! Pokud vám dosud chybělo vejce např. ke koprové omáčce, čočce nebo špenátu, už nemusí! Je tady tofujce! Základ je tvořen tofu a zásadní je použití černé soli, která má charakteristickou vaječnou chuť.
VARIANTA A - VIZUÁLNĚ VZHLEDNÁ A ZDRAVÁ
Tofu překrojíme na dva přibližně stejně velké čtverce, lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek a dáváme si pozor, abychom se neprodlabali skrz. V misce s vodou rozpustíme 4 špetky černé soli (nebo i více) a naložíme do ní budoucí "bílky", tedy to, co zbylo po vydlabání. V jiné misce rozmačkáme vidličkou vydlabané vnitřky, přidáme čtyři špetky černé soli (nebo dle chuti), 1 - 2 lžičky řepkového oleje a dvě špetky kurkumy na obarvení. Nemáme-li černou sůl, rozmíchejte vnitřky s 1 - 2 lžícemi lahůdkového droždí (ne obyčejné!). Bílky vyjmeme ze slané vody a pečlivě napěchujeme vytvořenými žloudky. "Tofujce" je ideální přílohou např. ke koprové omáčce, které dodá potřebné bílkoviny.
Pozn.: Černou sůl seženete v obchodech s kořením, zdravých výživách nebo na internetu.
VARIANTA B: SNADNÁ A VELMI CHUTNÁ
Tofu nakrájíme na přibližně půl centimetrové plátky a poté je ještě můžeme diagonálně přepůlit, aby vznikly úhledné trojúhelníčky. Posypeme trochu kurkumy, pepře a černé soli a zprudka osmahneme na rozpálené vrstvě oleje. Po osmahnutí necháme okapat na obrousku a přidáme ještě trochu černé soli (část chuti se ztratí při smažení).