Perfektní víkendová snídaně. O lívancích či palačinkách se tvrdí, že bez vajec by nedržely, ale jak se můžete přesvědčit v tomto receptu, výborné jsou i bez nich a není potřeba je ani nahrazovat.

Nejprve smícháme suché suroviny, poté ke směsi přidáme olej a sojové mléko a pečlivě promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky. Ideální je do těsta před smažením přidat hrst ovoce dle chuti a sezóny (borůvky, červený rybíz, jahody, banány atd.). Pánev s rovným dnem (nejlépe titanovou či teflonovou) rozpálíme na střední žár, naběračkou nabereme směs a nalijeme do prostředku pánve tak, aby měl lívanec cca 10cm v průměru (máme-li pokličku, přiklopíme). Po dvou minutách (až se objeví bublinky) lívanec podebereme, otočíme a dvě minuty opékáme z druhé strany. Pozor, při větším žáru ke konci smažení stačí 1 minuta. Hotové lívance klademe na talíř a přikrýváme druhým talířem, aby do konce příprav nevychladly. Podáváme s kousky čerstvého ovoce přelité javorovým či agáve sirupem nebo rostlinnou šlehačkou.

Na následujících fotkách jsou palačinky s kousky jahod, které jsou ozdobené sojovou šlehačkou a dalšími jahodami.